catchingup

Alla inlägg den 8 maj 2015

Av Eva Wedberg - 8 maj 2015 20:36

Jag har nyligen gått en kurs på NASP på Karolinska institutet och kan numera titulera mig Instruktör inom MHFA.

MHFA är en metod, utvecklad i Australien och förkortningen står för Mental Health First Aid.

Det vill säga första hjälpen till Psykisk hälsa.

De flesta  känner till Första hjälpen vid olycksfall och många av oss har gått  kursen ABC för att få grundläggande kunskaper i hur vi ska ta hand om någon som skadats eller blivit akut sjuk.  ABC står för Andning, Blödning, Chock och ramsan, eller akronymen, fungerar som stöd vad man ska göra när man akut ska rädda liv.

Det är inte lika allmänt känt men liksom man kan lära sig grunderna  för att rädda vid akut fysisk sjukdom så finns det metoder för att ge första hjälpen till den som är psykiskt sjuk eller löper risk att ta sitt liv.  Vi vet att en svårt psykiskt person kan befinna sig i direkt livsfara om denne inte får hjälp. På samma sätt som någon kommer till en olycksplats och kan bedöma vad som ska göras och se till att professionell hjälp kommer så kan den som möter en psykiskt sjuk person  göra en första bedömning och se till att personen kommer under vård.

Varken  i ABC eller MHFA är det första hjälparen som ställer diagnos . Man försöker skaffa sig en så bild av hur allvarligt läget är, stöttar och stannar hos personen tills denne får vård.

Som vi alla vet kan det vara betydligt svårare att upptäcka om någon mår psykiskt dåligt än om någon blöder. Men det går att lära sig många signaler. Och det gäller att försöka se saker ur fler perspektiv och inte ge sig . Även om personen säger att de mår bra

Inom MHFA använder man inte ABC för att komma ihåg vad man ska göra utan BLEUS: Bedöm situationen, Lyssna på personen, Erbjud stöd, Uppmuntra att söka hjälp, Stöd att söka alternativ hjälp.

Det finns ett antal utbildade Första hjälpare inom psykisk ohälsa men tanken och målet hos NASP som utbildar instruktörer är att ”alla” ska ha möjlighet att lära sig detta.

Man kan säga att vi både gick Första hjälpen kursen och samtidigt lärde oss en metod att utbilda andra. Innehållet i kursen var väldigt givande för mig.

Jag lärde mig massor kring olika symtom, vad som utmärker vissa sjukdomar och vilka prognoser de kan ha.  Vi fick också lära oss hur man bemöter en person i kris enligt BLEUS. Samt fakta och statistik. Vi i gruppen hade också väldigt bra diskussioner och samtal.

Och nu  är jag  alltså instruktör och har behörighet att  själv hålla MHFA-utbildningar för de som så önskar.

   

Presentation


Jag heter Eva Wedberg. Jag är en vanlig 3-barnsmamma.
Den 12 jan 2013 rämnade världen då vår älskade dotter Helena tog sitt liv, 21 år ung. Bloggen handlar om hur vi hanterar saknaden efter henne.

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards